Lähituottajat

Osuuskunta Rymättylän Varhane

PERUNAPELLOLLA KELLON YMPÄRI JA YLI

Osuuskunta Rymättylän Varhane toimittaa perunoita ympäri Suomen. Yksi osuuskunnan jäsenistä on viljelijä Mika Törne. Hän on nähnyt urallaan varhaisperunan viljelyn valtavan muutoksen. 

Rymättyläläisen Mika Törnen perunapelloilla riittää kesäkuussa kiirettä. Traktorin lavalla on parhaimmillaan viisi perunanpoimijaa, eikä vähempi edes riittäisi. Sen kovaa tahtia kone nostaa pellosta ylös suomalaisten suosikkiherkkua. 

Rymättylän Varhane

– Varhaisperunan viljely on muuttunut valtavasti viimeisen 30 vuoden aikana. Aluksi käytössä oli pelkkä kuokka, sen jälkeen perunat poimittiin käsin koneen perästä. Nyt kone tekee nostamisen ja käsittelytavat ovat muuttuneet suuremmiksi, mutta ihmisiä tarvitaan edelleen lajitteluun ja pussien sulkemiseen, Törne sanoo. 

Törne on asunut koko ikänsä maatilalla, ja maanviljelijä oli jo lapsuudessa hänen haaveammattinsa. Nuorena hän päätyi myös opiskelemaan alaa. Elämä vei kuitenkin muihin töihin, kunnes 15 vuotta sitten mies päätti toteuttaa lapsuuden unelmansa. Työt pellolla olivat toki tuttuja jo lapsuudesta, joten alanvaihdos tuntui luontevalta. Törnellä on peltoja yhteensä kymmenen hehtaarin verran, joista reilussa kahdessa kasvaa varhaisperunaa. Ne lähtevät eteenpäin vihannestukkuihin ympäri Suomen Osuuskunta Rymättylän Varhasen kautta. Vuodessa perunaa nousee maasta noin 20 000 kiloa. 

– Suoramyyntiä meillä ei ole – ellei joku soita suoraan ja tee tilausta. Silloin pakkaan pussin kyllä valmiiksi. 

Kotona käydään vain nukkumassa 

Perunapellolla suurin kiire kestää juhannukseen asti. Perunat istutetaan maalis-huhtikuussa säästä riippuen. Viikot ennen keskikesän juhlaa painetaan töitä kellon ympäri ja yli, keskiyölle asti. Silloin painetaan adrenaliinin voimalla. Haastavinta työssä on ennakoimattomuus – sen lisäksi, että saa pidettyä itsensä hereillä. 

– Toisaalta se on myös rikkaus, sillä kaikki vuodet ovat keskenään erilaisia. Pidän kuitenkin tästä työstä paljon, vaikka tuloksen tekeminen onkin todella haastavaa. Palkitsevinta on, kun vaikean kevään jälkeen nousee kiloja, joista rapsahtaa jotain myös pankkitilille, Törne toteaa. 

 Kesällä perunanviljelijän perheessä syödään oman maan herkkuja joka päivä. Törnen mielestä peruna on parasta sinappisillin kera, edes voita ei tarvita. Perheen kolme tytärtä ovat lapsesta asti päässeet mukaan pellolle ja ovat jo tottuneet, että kesäkuussa isää ei juuri kotona näy. 

– On hienoa, että kotona arvostetaan työtäni ja annetaan täydellinen työrauha. Lapseni ovat niin kasvaneet tähän elämään, mutta en silti odota, että joku heistä jatkaa aikanaan työtäni. Kannustan heitä kyllä lämpimästi opiskelemaan, Törne hymyilee.