UUTTA: Toivottu kahvilakierros

7.6.2017

UUTTA: Toivottu kahvilakierros

 

©Virpi Aaltonen / Oi ihana Naantali teksti ja kuvat

 

Vohveleita, leivoksia, kakkuja, suolaisia ja makeita piiraita, luomujäätelöä. Kaupunki-, ranta-, puutalo-, kartano- ja saaristokahviloita. Kesän Kahvilakierros on toivottu uutuus, joka avaa ovet Naantalin ihaniin kahviloihin. Valitse kymmenen kahvilan joukosta kolme mieluisinta ja nauti kahvihetkestä silloin, kun sinulle sopii. Hintaan sisältyy kunkin kahvilan erikoisherkku kahvilla tai teellä. Esittely täydentyy sitä mukaa, kun käyn kahviloissa.

NYT KIERROKSEN ESITTELYYN LISÄTTY kaksi erilaista kahvilaa: tuulahdus mennen ajan nostalgiaa vanhassa kaupungissa sekä rentoa kaupunkikahvilafiilistä.

 

Antoniuksessa menneen ajan nostalgiaa

Lilja Ahtiaisen Café Antoniuksessa tuntuu kuin olisi saapunut wieniläiseen kahvisalonkiin ja tehnyt aikamatkan menneisyyteen. Kahvila on kiehtovan hämyinen, ikkunoissa pitsiverhot, kristallit välkkyvät, kalusteet ovat koukeroisia ja seinät täynnä kultaraamisia tauluja.

 

 

 

Täällä näkyy ja tuntuu 36 vuotta toimineen kahvilan historia ja omistajansa värikäs elämä.

Kakkupöydän kuuluisin herkku on muhkea Mansikkaunelma. Mutta nyt maistelemme miehen kanssa Kahvilakierrokseen kuuluvaa Omenabritaa. Sen Lilja on aamulla leiponut äitinsä vanhan reseptin mukaan. Murotaikinapohja, omien kaneli-puiden omenoista tehtyä omenahilloa sekä valtava marenkipilvi.

 

 

- Jopas on komea marenkipilvi, ja rapea. Omenahillossa on kunnolla ’sattumia’, siitä plussaa. Näyttävä kakku eikä liian makea, todella hyvää, maistelemme tyytyväisinä.

Kahvilakierroksen annos: Kesäinen Omenabrita sekä kahvi/tee.

Erityistä
+ Hurmaava, kehräävä kissaherra Erkki.
+ Ainutlaatuinen tunnelma ja sisustus.

Café Antonius, Mannerheiminkatu 9

 

Kaupunkitunnelmaa Akselissa

Torin laidalla sijaitsevassa Cafe Akselissa on välitöntä kaupunkitunnelmaa. Tänne poiketaan aamiaiselle, kahville ja varsinkin lounasaikaan pöydät näyttävät täyttyvän nopeasti. Kahvila on avoinna ympäri vuoden. Hymyhuuliset Merja ja Roosa kertovat, että joka aamu heille tuodaan vastaleivottuja makeita ja suolaisia herkkuja.

 

 

Kahvilakierroksen annokseen sisältyy suolainen piirakkapala. Vaihtoehtoja on kolme, joista yksi on kasvisvaihtoehto. Valitsemme seuralaiseni kanssa tomaatti-mozzarella -piirakan sekä kinkku-feta -piirakan.

 

 

- Näissä molemmissa on kotoinen maku. Pesto sopii hyvin kasvispiirakkaan. Mukavia pikkusuolaisia, joiden takia kannattaa piipahtaa kahvilla vaikkapa torireissun yhteydessä, pohdiskelemme seuralaisen kanssa.

Kahvilakierroksen annos: suolainen piirakka valinnan mukaan sekä kahvi/tee.

Erityistä
+ Puheensorina ja tunnelma.
+ Nimetyillä tuoleilla hauska tarina.

Café Akseli, Tullikatu 13

 

Eriskummallisessa lapsilla lupa seikkailla

Vanhan kaupungin Muumimaailman Eriskummallisessa kahvilassa on muumimaista tunnelmaa. Lamppuina Muumipapan hattuja ja mamman kahvipannuja. Katossa pilvenhattaroita ja pieniä olentoja, jopa polkupyörä. Seinillä Muumi-tauluja ja terassilla pitsiverhot. Paljon pieniä yksityiskohtia odottamassa löytäjäänsä.

- Äiti, täällä on joku ihme neiti, joka ei vastaa vaikka koputtelen ikkunaan, hihittelee 5-vuotias seuralaiseni. Kuka neiti on, se selviää kahvilassa.

 

 

Kakkuvitriinin tarjoomukset leipoo kahvilan oma kondiittori-leipuri, joitain tuotteita tulee MBakerysta. Tiskin takana palvelevat iloiset nuoret, Anett ja Veera. Maistelemme Mamman Marjapiirakkaa jäätelöpallon kera. Tulee mummon piirakat mieleen.

 

 

 

- Kaikki hyvää. Tosi kivaa, kun täällä saa seikkailla, arvioi pikku kriitikko.

Ja todellakin, täällä lapsilla on lupa seikkailla ja kierrellä kahvilassa. Kätevää, äitikin saa rauhassa nautiskella kahvista. Vaikka lapset liikkuvat, meteliä ei kuulu eikä kukaan riehu. Asiakkaiden ikähaitari vaihtelee lapsista eläkeläisiin.

Lautanen tyhjä, mehu ja kahvi juotu, on aika lähteä. Seuralainen on toista mieltä:

- Istuskellaan täällä vielä hetki, jooko. 

Kahvilakierroksen annos: Mamman marjapiirakka vanhan ajan vaniljajäätelöllä, kahvi/tee, lapsille mehu.

Erityistä
+ Teemakahvilan tunnelma.
+ Lapsilla lupa seikkailla.

Muumimaailman Eriskummallinen Kahvila ja teehuone, Kaivokatu 5.

 

Skandi-tyyliä Snickarissa

Vanhan kaupungin toinen uusi kesäkahvila on Snickari Cafe & Bakery. Rannan keltaisen pitsihuvilan sisältä löytyy moderni kahvila, joka on skandinaavisesta tyylistä pitävien mieleen: tumman harmaat seinät, ripaus valkoisen raikkautta ja vaalea puulattia. Aurinkoisella terassilla voi seurata rannan ja kävelykadun kiireetöntä tunnelmaa.

 

 

Kahvilan leivokset, pullat ja leivät leipoo Naantalin Kylpylän leipomo. Tarjolla on samoja herkkuja kuin aiemmin esitellyssä Kylpylän Café Romassa. Maistelemme miehen kanssa Kahvilakierroksen Suomi100-leivosta. Tyrni-valkosuklaa leivos on kakkumainen moussee-leivos.

- Valkosuklaa pyöristää kivasti tyrnin kirpeyttä. Maku on yhtä aikaa raikas ja makea. Tämä sopii aikuiseen makuun, makustelee seuralaiseni.

 

 

Kahvilassa viehättävät pienet yksityiskohdat (kuten kahvipöydän makuvesi) sekä ystävällinen palvelu: iloiset, nuoret naiset Mari ja Karoliina.

Kahvilakierroksen annos: Suomi100-leivos, kahvi/tee, lapsille mehu.

Erityistä
+ Sijainti vanhan kaupungin rannassa - näköala.
+ Rakennuksessa myös ravintola Snickari - kesän uutuus sekin.

Snickari cafe & Bakery, Mannerheiminkatu 2.

 

Cafe Amandiksen Emmää kest -vohvelit

Vanhan kaupungin rannan sydämessä sijaitseva Cafe Amandis tunnetaan vohveleistaan. Salaisen taikinareseptin pienen perheyrityksen omistajat ovat hioneet yhdessä tunnetun keittiömestarin kanssa. Taikina on paksua ja mehevät vohvelit paistetaan Belgiasta hankituilla vohveliraudoilla.

 

 

Kun on vohveleista kyse, pyysin makutuomarikseni 5-vuotiaan vohveliasiantuntijan. Suoraan rantalaiturilta suuntasimme mukavalle sohvalle isojen aurinkovarjojen alle herkkuja odottelemaan. Elisa toi pöytään Emmää kest -annoksemme: vohvelin mansikkahillolla, kauden tuoreilla marjoilla (tällä kertaa isoja pensasmustikoita) ja kunnon tujauksella kermavaahtoa.

 

 

 

- Tosi hyvää, ihan parasta kaikki, totesi makutuomari ja hotkaisi vohvelinsa sillä aikaa kun ehdin yhden haarukallisen maistaa ja hörpätä kahvia.

Lopulta katosi puolet äidinkin vohvelista seuralaisen suuhun. Vaan eipä tuo haitannut, annoksessa oli niin runsaat täytteet, että aikuinenkin sai suunsa makeaksi.

Kahvilakierroksen annos: Emmää kest -vohveli, kahvi tai tee ja lapsille mehu.

Erityistä
+ Tämän lähemmäs merta ei pääse.
+ Listalla myös suolaisia vohveleita.
+ Näkymä parasta Naantalia.

Cafe Amandis, Nunnakatu 5.

 

Pilvenhattaroita Kylpylän Café Romassa

Naantalin kylpylän suuressa aulassa, palmupylväistä oikealle, löytyy Café Roma. Leivosvitriinin leivonnaiset leivotaan talon omassa leipomossa. Niin myös 100-vuotiaan Suomen kunniaksi loihdittu Mustikkabiscotti-leivos, joka kuuluu Kahvilakierroksen annokseen.

 

 

 

- Onpas pehmeää ja suussa sulavaa. Tästä pehmeän vaniljakreemin ystävät tykkäävät. En ole vähään aikaan näin hyvää syönyt, seuralaiseksi lähtenyt mies innostuu.

Leivoksen pehmeys on yllätys. Mieleen tulee sana pilvenhattara. Biscottipohja, mantelimassaa ja vaniljakreemin keskellä piilotteleva mustikkasydän. Maut ovat mietoja ja erottuvat selkeästi toisistaan.

 

 

Iso kahvila täyttyy välillä hotellivieraiden puheensorinasta ja ympärillä kuulee useita vieraita kieliä. Tässähän saa kätevästi kielikylvyn kahvitellessa. Jos haluaa rauhallisemman pöydän, sellainen löytyy isojen ikkunoiden ääreltä. Kahvilaan kuuluu myös iso ulkoterassi aurinkovarjoineen.

Kahvilakierroksen annos: Suomi100-leivos, kahvi tai tee, lapsille mehu.

Erityistä
+ Se leivostiski! Miksi lähteä lähikaupunkeihin leivoskahville?
+ Talo täynnä houkutuksia: kylpylä, kauneushoitola, kampaamo, ravintolat, muotiputiikki.

Café Roma, Naantalin kylpylä, Matkailijantie 2

 

Kahvilakierroksen muut kahvilat:

Naantalin Aurinkoinen, Tullikatu 11 tai Nuhjalantie 2
Tammiston tila, Tammistontilankatu 3 (tarjolla heinäkuussa ma-to)
Louhisaaren Kartanon Kahvila, Louhisaarentie 229, Askainen
Leipomo Tuulisolmu, Viluntie 1, Rymättylä