Lägg till ny kommentar

4.6.2014

Muumien täydellinen kuono

©Virpi Aaltonen / Oi ihana Naantali teksti ja kuva

Sami ja Riina Kaarla piirtävät Muumeille uusia seikkailuja. Kuva: Karoliina Ek.

Miten tässä nyt taas näin kävi? Muumin kuono on yhtä kuoppaa ja kiemuraa. Oikeasti otsikossa pitäisi lukea ’Täydellisen kuonon vaikeus’, sillä kokeilepas piirtää Muumien kuonon täydellinen kaari. Viiva lähtee omille teilleen ja kuono on täynnä muhkuroita ja mutkia.

- Muumien piirtäminen näyttää helpolta, mutta on yllättävän vaikeaa. Kuonon viiva on kaikkein vaikein, sillä virheet näkee heti, kertoo Riina Kaarla. Hän ottaa tussin käteensä ja niin se vaan kokeneen piirtäjänkin kynä kaartuu väärään suuntaan.

- Muumien kuono ei ole ainoa vaikea asia. Myös Muumien käsien piirtämisessä täytyy olla tarkkana etteivät ne näytä kumihanskoilta, Riina nauraa.

Riina on yhdessä miehensä Sami Kaarlan kanssa kuvittanut Tammen Muumi-kirjoja vuodesta 2008 lähtien. Muumien maailmaan he ihastuivat jo lapsina. Tove Janssonin sarjakuvakirjat ja kirjat on tutkittu tarkkaan monen, monet kerrat.

- On ollut hienoa jatkaa tuttua tarinamaailmaa ja keksiä Muumeille uusia tarinoita. Tove ei alunperin piirtänyt Muumeja lapsille, vaan teki tarinoita aikuisille. Tammi on halunnut avata Muumien maailman myös pienille lapsille. Omien lastemme myötä keksimme läppäkirjat, joissa yhdistyvät hauskasti tarina ja löytämisen ilo, Sami ja Riina kertovat.

Pariskunnan hahmot poikkeavat Muumien äidin Tove Janssonin tyylistä, sillä heitä sitovat tarkat säännöt siitä, miten Muumeja voi piirtää.

- Pyrimme silti tovemaiseen kynänjälkeen, jossa on tietysti jotain uutta ja omaa mukana. Kunnioitamme Toven värimaailmaa, muotoja ja pelkistystä. Mietimme myös, ovatko piirroksemme sellaisia, että Tove pitäisi niistä ja hyväksyisi ne. Toven omat omat sarjakuvaruudut ovat tasapainoisia ja harmonisia. Näkee, että hän on tehnyt paljon töitä tunnelmien eteen, Riina ja Sami kuvailevat.

Vielä viikko sitten Muumimaailman Mamman Keittiön vastapäätä kuului sirkkelin, poran ja naulaamisen ääniä. Nyt naapurin keltaisessa talossa sijaitsee Muumimaailman oma kirjakauppa, jossa myydään - Muumikirjoja, tietysti.

Kaupasta löytyy myös Päivä Muumimaailmassa -kirja, jonka kuvituksen Riina ja Sami ovat tehneet. Kirjan tuotosta lahjoitetaan osa Unicefin työn hyväksi.

Muumimaailman avajaisiin on enää vain kolme kokonaista päivää…