Lägg till ny kommentar

13.7.2015

Pilvisen lomapäivän napakymppi

©Virpi Aaltonen / Oi ihana Naantali teksti ja kuvat

’Mikä on sen hauskempaa kuin juosta vesilätäkön läpi ja vesi roiskuu!’ Pilvistä tai ei, päivä Muumimaailmassa on aina elämys. Toimittaja Minna Rosvall Yle Turusta tutustui Muumimaailmaan kuvaaja Dmitri Volgin kanssa. Millaisia olivat lapsiperheiden kohtaamiset muumien kanssa? Mitä Muumimaailman kesään kuuluu? Mikä on muumeille tärkeää? Ketkä tulevat toiselta puolelta maapalloa viettämään Muumihäitä? Katso Minnan ohjelma täältä.

(Juttua päivitetty 15.7.2005)

Taivas on pilvien peitossa ja lämpömittari tipahtanut hellelukemista. Meidän perheelle se tarkoittaa täydellistä Muumimaailma-päivää kahdesta syystä. Kun ei ole liian kuumaa, jaksaa Muumimaailmassa kierrellä koko päivän. Muumitalossakin on ihanan raikasta ja siellä on mukavaa tutkia paikkoja kaikessa rauhassa. Toinen syy on se, että pilvisinä päivinä ei ole ruuhkaa. Voi kun lapsista on hauskaa juosta väljillä poluilla, Muumien halauksia ei tarvitse jonotella, ruuankin saa nopeasti pöytään.

Muumitalon pihapiirissä odottaa iso yllätys. Sinisen talon naapuriin on noussut joka suuntaan vinkura uusi talo. Ikkunat ovat vinot, nauloja törröttää siellä täällä. Tämähän on se Muumi-kirjoista tuttu talo. Se, jonka Muumipeikko rakensi kyllästyttyään huoneensa valloittaneen Pikku Myyn riehuntaan. Talon toisesta kerroksesta pääsee liukumäkeen, jota saavat vähän pienemmätkin laskea.

Muumitalossa Muumimamma on laittanut paikat uuteen uskoon. Talo näyttä uudelta uusine värimaailmoineen. Huoneetkin ovat vaihtaneet paikkoja ja vähän aikaa joutuu etsimään, mistä kenenkin paikka löytyy.

Hemuli on saanut uuden, herkullisen lila-vihreän ja kauniisti sisustetun puutarhavajan työvälineineen. Siellä kasvitieteilijän kelpaa kopsutella viljelmiään. Pienet vieraatkin saavat kokeilla viherpeukalon taitojaan.

- Tiuhti ja Viuhti ovat tämän kesän uudet hahmot. Puhua pölpöttävät hauskaa kieltä, välillä vähän liikaakin, nauraa Muumimaailman Ann-Karin Koskinen. Minulle nämä kaksi ovat tämän kesän ykkösjuttu. On aina hauskaa saada uusia hahmoja ja nämä kaksi ovat vallan hulvattomia matkalaukkuineen.

Törmäsimme kaksikkoon labyrinttipolulla. Selostusta piisasi ja lapset tungeksivat kaksikon ympärillä. Te kaksi nuorta, jotka esititte Tiuhtia ja Viuhtia: Erinomainen suoritus, kiitos teille! Kaikilla oli hauskaa, niin esittäjillä kuin yleisölläkin.

– Jahas, jahas, joko osaat poliisitervehdyksen, kysyi Muumimaailman poliisi isona poliisiksi haluavalta pieneltä pojalta.

Uutuudet ovat hauskoja, mutta vuodesta toiseen näyttää yksi asia olevan kaikkein tärkeintä: hahmojen halaaminen. Lasten onnellisia kasvoja katsellessa tulee itsellekin onnellinen olo.

Mahtui päivään yksi pettymyskin: Muumpapan Merenhuiske-laivan ruori oli poissa. Ehkä korjattavana, toivottavasti se saadaan takaisin. Jätskibaarissa istuessamme näimme miten Haisuli karkasi vankilasta ja sai peräänsä ison joukon lapsia. Olikohan Haisuli sen päivän suosikkihahmo?

ps. Tutustu etukäteen Muumimaailman ohjelmaan. Päivän mittaan tapahtuu paljon ja teatterissa esitetään kahta uutta ohjelmanumeroa. Lataamalla mobiilisovelluksen, muuttuu kännykkäsi henkilökohtaiseksi oppaaksi ja saat tarjouksia.

pps. Yli 6-vuotiaiden kannattaa vierailla Muumimaailman naapurissa seikkailupelisaari Väskillä. Venematkan päässä odottaa luonnonvarainen retkeilysaari. Siellä voi vaikkapa kiipeillä, kokeilla jousiammuntaa ja kullanhuuhdontaa, rapsutella elämiä. Hauskaa puuhaa koko perheelle.