Добавить комментарий

6.8.2014

Täydellinen aamu

©Virpi Aaltonen / Oi ihana Naantali teksti ja kuvat


 

Venesatamassa vanhan kaupungin sydämessä tuoksuvat aamukahvi ja tuoreet sämpylät. Aamuvirkuimmat nautiskelevat kiireetöntä aamiastaan. Ja mikäs tämän kauniimpi ympäristö aloittaa päivä. Ympärillä hurmaavia, koristeellisia puutaloja ja paviljonkeja, mäen päällä komea luostarikirkko. Meren tyyntä pintaa väreilyttävät satunnaiset tuulen henkäilyt. Vastarannalla tuuli liehuttaa Suomen lippua - merkiksi, että presidentti on kesäkodissaan Kultarannassa. Verkkaisia kävelijöitä näkyy siellä täällä. Huomenta, toivottelevat toisilleen tuntemattomat ihmiset hymyillen. Yksi nautiskelija on istahtanut laiturin penkille kirjan kera. Tulossa on jälleen hellepäivä, mutta nyt nautitaan aamun raikkaudesta. Nyt ei ole kiire mihinkään. Astiat kilisevät rantaravintoloissa. Osassa tarjotaan aamiaista, osassa valmistaudutaan tulevaan lounashetkeen. Keittiöiden avoimista ikkunoista kuuluu ruuanlaiton sihinää ja suhinaa.

- Minun Naantalini assosioituu rantaan ja vanhaan kaupunkiin. Joka kerta tuntuu kuin tulisin ulkomaille. Meren läheisyys ja vanhan kaupungin arkkitehtuuri ovat parasta. Ja se, että veneellä pääsee suoraan kaupungin ytimeen, elokuvaohjaaja Timo Koivusalo tunnelmoi eräässä haastattelussamme.

Niinpä, monessakohan vierassatamassa pääsee veneellä keskelle kaupunkia. Ja näin ihanaan ympäristöön. Palvelut löytyvät läheltä ja tarjolla on paljon tekemistä niin lapsiperheille kuin aikuisillekin. Ja kun on aika irroittaa veneen köydet, on saman tien keskellä Suomen upeinta saaristoa. Mutta ennen sitä nautiskellaan vielä hetki rauhasta, sillä kohta lämpötila nousee, kaupunki herää ja Muumibussit tuovat kaduille iloista vilinää ja vilskettä.

Varhaisessa aamutuokiossa vierassataman rannalla on jotain niin rentouttavaa ja ainutlaatuista, että suosittelen sitkeimpiäkin unikekoja laittamaan herätyskellot pirisemään. Ihania aamuelämyksiä!