Kultaranta hurmaa presidentit ja vierailijat

6.11.2014

Kultaranta hurmaa presidentit ja vierailijat

©Virpi Aaltonen / Oi ihana Naantali teksti

Kultaranta - naantalilaisten jalokivi ja presidenttiemme kesäkoti. Millaiset tarinat sen historiaa värittävätkään! (Kuva: Ainoa Kultarannan suunnitteluvaiheesta säilynyt piirustus vuodelta 1913. Arkkitehtuurimuseo.)

Alfred Kordelin oli aikansa Suomen rikkain mies haaveillessaan meren rannalla sijaitsevasta suvilinnasta. Sopiva paikka löytyi Naantalin Luonnonmaalta. Sinne hän rakennutti Kultarannan, upean graniittilinnan muotopuutarhoineen. Valitettavasti Kordelin ei kauaa ehtinyt linnastaan nauttia, sillä hänet murhattiin.

Kultarannan yleissuunnitelma vuodelta 1916. Kuva: Loviisan kaupunginarkisto.

Viime kuussa julkaistiin Hannu Heikkilän toimittama Kultaranta (SKS). Tuhti tietokirja kertoo Kultarannan rakentamisesta, arkkitehtuurista, puutarhasta, sisustuksesta eri aikakausina ja presidenttiemme kesistä graniittilinnassa. Sekä tietysti poliittisesta historiasta ja Kultarannassa vierailleista merkkihenkilöistä. 'Kuparivuoren lävitse, Ukko-Pekan sillan ylitse Luonnonmaan helmaan; jo kiehtovat nimet virittävät Kultarantaan tulijan tunnelmaa', tunnelmoi presidentti Sauli Niinistö kirjan johdannossa.


Lauri Kristian ja Signe Relander Kultarannan puutarhassa 1920-luvun lopulla. Kuva: Museovirasto.

Kordelinin kuoleman jälkeen Kultaranta päätyi tasavallan presidenttien kesävirka-asunnoksi. Sitä ennen käytiin monet keskustelut, sopiiko kaukana Naantalissa sijaitseva linna presidenttien käyttöön. Linnan tornissa liehuva lippu on vuosikymmenien ajan kesä toisensa jälkeen todistanut, että presidenttiparit viihtyvät täällä. Tai no, eivät ihan kaikki, kuten kirjassa kerrotaan. Presidenttien arki Kultarannassa on asukkaidensa näköinen. On mielenkiintoista lukea, millaisia kädenjälkiä kukin heistä on Kultarantaan jättänyt. Mieluusti olisi lukenut enemmän neljän viimeisen presidenttiparin muisteluita Kultarannan kesistä, se osuus kirjassa jää melko lyhyeksi.

Kuva päärakennuksen alakerrassa sijaitsevista edustustiloista. Kuva: Taneli Eskola.
 

Talon alkuperäinen sohva Tähtikabinetiksi nimetyssä huoneessa. Kuva: Taneli Eskola.

Tietokirjassa on valtava määrä valokuvia sekä suunnitelmapiirustuksia linnasta ja puutarhasta. Suuri osa kuvista on maisemavalokuvaukseen erikoistuneen valokuvataiteilija Taneli Eskolan käsialaa. Upeita kuvia. Parin sisustuskuvan vääristymät ohittaa nopeasti, sillä on mielenkiintoista päästä kurkistamaan linnan sisälle - sinne kun ei ole pääsyä.

Kuva puiston Medaljonki-nimisestä muotopuutarhasta. Kuva: Taneli Eskola

Kultarannan puutarhassa vierailee vuosittain reilut 20 000 kävijää. Naantalin Matkailun suosituilla opastetuilla kierroksilla esitellään paikan historiaa, puutarhaa ja kerrotaan presidenttiemme kesistä siellä. Kultaranta-kirja toimii oivallisena tietopakettina myös kesämatkaa suunnitteleville. Diplomaattikäytävät, pylväiköt, paviljongit, muotopuutarha, sinitarha, ruusutarha, suihkulähteet, paratiisi, rantapuisto… Perusteellisten puutarhasuunnitelmien esittely piirroksineen saa puutarhamatkailijoiden sormet syyhyämään. Tiesitkö, että ryhmät pääsevät Kultarantaan myös syksyllä ja talvella?

Oi ihana Naantali -blogin aiemmat kirjoitukset Kultarannasta:

Suomen ykköspuutarha

Presidenttipari saapui Naantaliin

Kaikki kuvat kirjasta Kultaranta (SKS 2014).