Linnan juhlat

24.5.2016

Linnan juhlat

©Virpi Aaltonen / Oi ihana Naantali teksti ja kuvat

Emma Teatterin uutuuskomediassa Linnan juhlat lavalla nähdään neljä näyttelijää, yli 100 hahmoa, upeaa pukuloistoa, kommelluksia ja paljastetaan linnan boolin salainen resepti. Mukana myös pukuloistoa arvioiva, asiantunteva kotisohvaraati (kuva). Ensi-ilta on torstaina 26.5.

- Osa vaatteista puuttuu vielä. Lisäksi Anni Sinkkosen suunnittelemat puvut hienoine yksityiskohtineen ovat haasteellisia pukea nopeasti ylleen. Meillä on viikko aikaa treenata, että kaikki toimii, nauraa Minna Koskela viime perjantaisessa lehdistötilaisuudessa.

Tänä kesänä Emman lavalla nähdään Miska Kaukonen, Minna Koskela, Linda Wiklund ja Juha-Pekka Mikkola. Heistä jokaisella on reilut parikymmentä roolia eli yhteensä heidän voimin lavalle todellakin juoksutetaan 101 juhlapukeista henkilöhahmoa. Siinäpä sitä haipakkaa vaatteiden vaihtoa piisaa.

- 101 henkilöä kahdessa minuutissa. Taitaa olla kaikkien aikojen ennätys, arvelee ohjaaja Mikko Kouki.

- Siinä on kyllä haastetta, sillä näytelmässä esiinnymme arvokkaassa tilaisuudessa, jossa kaiken pitää olla viimeisen päälle tiptop. Siinä voi olla päällekkäin kolmekin pukua yhtä aikaa, että ehditään ajoissa lavalle, Mikkola kuvailee.

Kiirettä siis pitää, mutta lavalla nähtävä pukuloisto vetää vertoja itsenäisyyspäivän vastaanoton iltapuvuille - sen tekijät lupaavat. Lavalla tullaan näkemään ainakin hallitus, elossa olevat presidentit, kaksi tunnetuinta tanssijaa, Juice, menestynyt kirjailija ja Jeesus.

- Mukana on tietysti valtakunnan tärkein aviopari. Pääsemme myös näkemään, millaista on heidän tavallinen elämänsä kulissien takana. Luvassa on äärimmäisen tyylikäs ja arvokas esitys. Otamme askeleen uuteen suuntaan Emman historiassa, kertoo toinen käsikirjoittajista Tuomas Parkkinen.

Mistä aineksista näytelmän komiikka syntyy? Käsikirjoittaja Satu Rasilan mukaan esimerkiksi siitä, että tavallinen ihminen yrittää olla hieno. Mutta samat ne ovat ongelmat julkkiksillakin, kun valitsevat pukujaan ja yrittävät olla hienoja. Onkin mielenkiintoista nähdä, miten roolihahmojen käytös muuttuu juhlavastaanotolla.


Mikko Koukin Linnan juhlissa seurataan illan kulkua kättelystä jatkoille.

 

Räntäsade leimaa juhlaa

Suomen itsenäisyyspäivää juhlitaan keskellä synkintä vuoden aikaa, usein räntäsateessa. Se osaltaan tekee juhlasta täysin omanlaisensa.

- Maailmanlaajuisesti itsensäisyyspäivän juhla on ainutlaatuinen. Muualla itsenäisyyttä ei juhlita näin hienosti pukeutuneina. Olemme vielä niin nuori kansakunta, että on haluttu luoda arvokas juhlakulttuuri ettei vaikuteta metsäläisiltä, arvelee Parkkinen.

Hänen mukaansa Ruotsissa juhlitaan pikkutakissa ja farkuissa, Amerikassa pikeepaidassa ja shortseissa.

- Ehkä juhlinta olisi meilläkin toisenlaista, jos itsenäisyyspäivää ei vietettäisi keskellä pahinta räntäaikaa. Siinä on omat haasteensa, kun naiset yrittävät päästä kampaukset ehjinä ja vaatteet kuivina lyhyen matkan taksista juhlapaikkaan, Rasila kuvailee.

Myös näyttelijät ovat päässeet harjoituksissa kokemaan ’aidot olosuhteet’.

- Kun aloitettiin harjoitukset, oli +1 aste lämmintä ja satoi räntää, nauraa Kouki.

Linnan juhliin on tähän mennessä myyty noin 11 000 lippua ja ensi-ilta on lähes täynnä. Nähdäänkö presidentti Sauli Niinistö rouvineen kesän aikana katsomossa, sitä ei vielä tiedetä.

 

Linnan juhliin Kultarannan ja etkojen kautta

Naantalin Matkailu on räätälöinyt kolme erilaista elämyspakettia teatteriin tulijoille. Valittavana on opastettu puutarhakierros tasavallan presidentin kesäasunnolla Kultarannassa, ruokailua, linnan boolia, väliaikatarjoilua… Lisätietoja täältä.
 

Liput Linnan juhliin täältä