Risto Räppääjä Naantalissa

11.2.2015

Risto Räppääjä Naantalissa

©Virpi Aaltonen / Oi ihana Naantali teksti ja ennakkonäytöksen kuvat

Uusi Risto Räppääjä ja Sevillan Saituri vie hurjaan seikkailuun Naantalin kujille ja kaemmaskin. Ensi-ilta on perjantaina. 14.2. ja 18.2. leffa esitetään myös Naantalissa. Koeyleisö piti näkemästään.

Ennakkonäytökseen kutsutut 150 ekaluokkalaista eivät jaksaisi enää odottaa. Nimikirjoitukset on saatu, fanikuvat otettu yhdessä Risto Räppääjän (Samuel Shipway) ja Nelli Nuudelipään (Sanni Paatso) kanssa. Onneksi aamukahdeksalta oli jumppaa, saivat päästää pahimmat höyryt ulos, kertoo yksi opettajista. Ollaan Naantalin kylpylässä, valmiina katsomaan vastavalmistunut Risto Räppääjä ja Sevillan Saituri -elokuva.

- Olette lähes maailman ekat, jotka näkevät leffan. No, haluatteko nähdä sen? Entäs päätähdet?, villitsee ohjaaja Timo Koivusalo.

- Joo!, huutavat lapset yhteen ääneen, ja kovaa.

Ei muuta kuin leffa pyörimään, ja sehän vie suoraan kesäiseen Naantaliin. Rannan kioskille, vanhan kaupungin kujille. Välillä piipahdetaan Espanjan Sevillassa, välillä kummittelevan kartanon salahuoneissa. Ristoa koulitaan salonkikelpoiseksi perijäksi. Rauha-tädin (Minttu Mustakallio) ja Lennartin (Vesa Vierikko) välillä on söpön ujoa ihastusta ja Elvi (Riitta Havukainen) yllättää muuttuessaan perhettään puolustavaksi tiikeriemoksi. Tunti ja vartti kuluvat nopeasti ja koeyleisön palaute on ytimekäs: hyvä leffa!

Euroopan parhaat

Koivusalon ensimmäinen Risto Räppääjä - elokuva Liukas Lennart valittiin lokakuussa parhaaksi eurooppalaiseksi lastenelokuvaksi ja Shipway parhaaksi lapsinäyttelijäksi.

- Välillä mietin, että mitäs me ollaan, jaajoo Euroopan parhaita, nauraa Timo. Lämmittää kovasti saada tunnustusta koko perheen elokuvalle. Parasta on, että palkinnot myönsi lapsiraati.

Uudessa Sevillan saiturissa nähdään ihanan seesteinen Naantalin vanha kaupunki. Miten se on mahdollista, vaikka elokuva filmattiin keskellä kiireisintä kesäsesonkia?

- Aloitimme kuvaukset varhain aamulla, jolloin matkailijoita ja Muumimaailmaan meneviä lapsiperheitä ei ollut vielä liikenteessä. Välillä jouduimme ohjaamaan Muumijunan toisaalle, mutta kaikki olivat jälleen kerran hurjan joustavia ja avuliaita, Timo iloitsee.

Naantalin lisäksi kuvattiin 3 päivää Espanjassa sekä studiolla.

- Olen todella tyytyväinen Saiturin (Esko Roine) Suomen asuntoon salahuoneineen, joka on aivan huikea taidonnäyte lavastajiltamme. Se on kokonaan lavastettu Villilän studiolle. Naantalin ranta, kioski maamerkkinään ovat jälleen avainasemassa elokuvassa.

No, kuvataanko ensi kesänä kolmas Räppääjä Naantalissa? Sitä Timo toivoo, mutta kaikki on vielä aivan auki. Hmmm, ihan kuin olisin kuullut tuon saman vastauksen tasan vuosi sitten Liukkaan Lennartin ennakkonäytöksessä….


Sinikka ja Tiina keksivät tarinat

Tuolta saapuvat kaksi vaaleaa naista, joiden tapaamista olen kovasti odottanut. Risto Räppääjän luojat Sinikka ja Tiina Nopolat. He, joiden kirjoja luetaan lähes kaikissa suomalaisissa lapsiperheissä. Onpas iloinen kaksikko. Ja kovia puhumaan. Ja valtavan iloisia Liukkaan Lennartin saamista palkinnoista.

- Komediaa ei ole helppo tehdä ja oli hauska nähdä, miten Liukkaan Lennartin huumori erottui kilpailussa. Miten globaali elokuva se onkaan, vitsit toimivat myös ulkomaalaisille, sisarukset kuvailevat yhteen ääneen.

Mutta nyt puhutaan uudesta Risto Rääppäjä ja Sevillan saituri -elokuvasta. Miten sen tarina syntyi?

- Vuonna 2013 valvoin Espanjan matkallani aamuneljään ja silloin keksin, että seuraavan Räppääjän nimeksi tulee Sevillan Saituri, Sinikka kertoo. Kun on otsikko, lähtee tarina rullaamaan. Tiina on hyvä keksimään juonia.

Sisarukset kertovat kirjoittavansa ja ideoivansa aina vieri vieressä. Sevillan saituria he työstivät talvella Naantalin kylpylässä.

- Asuimme perhehuoneessa, jossa oli hyvä työtila ja -rauha. Välillä lenkkeilimme. Kylpyläosaston ulkona oleva kuuma-allas oli aivan ihana talvella, huokaa Tiina.


Risto Räppääjä ja Sevilla saituri -kirja (Tammi) ilmestyi kesällä. Silloin sisarukset olivat Naantalissa seuraamassa kirjaan pohjaavan elokuvan filmauksia.

- Naantali oli upea kesäkoti kuvausten ajan. Miljöö mitä upein, Suomen kauneimpia kaupunkeja. Ja se Elvin kesäkioski, niin hieno, sisarukset kuvailevat.

- Asuimme vanhan kaupungin pikkuhotellissa, puutalossa. Aamulla aikaisin oli ihana kävellä kujia pitkin. Oli niin hiljaista ja helppo kuvitella itsensä 1800-luvun maailmaan. Tämä on ihmisen kokoinen kaupunki, Sinikka kertoo.

 - Vielä ehtisi kuvata uusia Risto Räppääjä -tarinoita, ennen kuin nuoret tähdet kasvavat liian isoiksi, sisarukset sanovat toiveikkaina.

Seuraavan tarinan idea kuulemma muhii jo mielissä.

 

ps. Risto Räppääjä ja Sevillan Saituri Naantalin Kristoffer -salissa lauantaina 14.2. ja keskiviikkona 18.2. Elokuvateattereissa ensi-ilta on 13.2.

pps. Ensi kesänä Naantalissa järjestetään lapsille uusia Risto Räppääjä -kierroksia. Niistä tarkemmin lähempänä kesää.

 

Leffakuvat: The Walt Disney Company Nordic