Add new comment

1.5.2014

Iloisten leipurien herkut

©Virpi Aaltonen / Oi ihana Naantali teksti ja kuvat

Onpa täällä iloisia leipureita! Se oli ensimmäinen ajatukseni, kun pääsin tutustumaan Naantalin Kylpylän leipomoon ja siellä käsityönä valmistettaviin kakkuihin, leivonnaisiin ja leipiin. Pirjo Lahti, leipomon esimies, sirottelee jauhoja pöydälle ja alkaa pyöritellä limppuja. Viiden hengen leipomossa nauretaan paljon ja työn tekemisessä on aidosti innostunut meninki. Pöydillä valmistuvat kylpylän, sen ravintoloiden ja kahviloiden leivonnaiset sekä paljon erilaisia tilaustuotteita.

- Teemme myös hääkakkuja. Tällä hetkellä suosittuja ovat amerikkalaiset hääkakut. Myös erilaisia teemakakkuja tilataan paljon. Yksi hauskimpia on tekemämme Sinkkuelämää -kakku, Pirjo kertoo. Kollega rientää etsimään kännykästään kakkukuvaa. Kuvitelkaapa mielessänne korkea vaalea ihanuus, jonka reunaa koristavat pilvenpiirtäjien mustat silhuetit ja kakun päällä lepää vaaleanpunainen korkokenkä. Tuota kakkua ei voisi vastustaa edes Carrie Bradshaw.

- Meidän perusvalikoimamme on koko ajan tarjolla leipomon myymälöissä ja nettikaupassa. Lisäksi kehitämme ja ideoimme uusia tuotteita. Esimerkiksi baby shower -juhliin tilataan mahakakkuja. Lapsille tehdään paljon piirretyistä ohjelmista tuttuja hahmokakkuja.

Leipomon kestosuosikkeja ovat Kolmensuklaankakku, Mangojuustokakku ja saaristolaislimppu. Myös voileipäkakkuja tilataan entistä enemmän.

- On mukavaa, kun ihmiset rohkeammin kysyvät erilaisia kakkuja. Käsintehty kakku on myös kutsujen puheenaihe. Teemme kaiken alusta alkaen itse käsityönä, suosimme aitoja makuja ja kunnon raaka-aineita, Pirjo kuvailee.

Kesän vene- ja mökkireissuille, piknik-retkille ja juhliin leipomon myymälästä saa vaivattomasti maistuvaa pikkusuolaista sekä makeita herkkuja. Tuliaiseksi viety kakku tai leivokset ilahduttavat taatusti niin saajaa kuin lahjan antajaakin. Osoitteesta www.sunbornbakery.fi löytyvät leipomon valikoima, tilausohjeet ja yhteystiedot.

- Kun haluaa aterian päätteeksi jotain pientä ja erilaisia makuja, juhlistavat petit fours -pikkuleivonnaiset aterian. Makuja vaihtelemme vuodenaikojen mukaan, Pirjo suosittelee.

Saan mukaani pienen pieniä petit fourseja. Makuina chili-pähkinä, mangotryffeli, limejuusto, mustaherukka-valkosuklaa, marjamascarpone sekä pähkinäinen blondies. Hurmaavat makupalat ovat juuri niin herkullisia, kuin näyttävätkin. Mukava yhdistelmä makeutta, raikasta kirpeyttä ja vahvaa suklaata. Miten helpolla näillä saakaan näyttävän kattauksen. Lisäksi saan maistiaiseksi kasvispiirakkaa. Ruokaisan piirakan täytteissä ei ole säästelty. Kasvisten omat maut maistuvat ja pohja on maukas. Vain salaattia lisukkeeksi ja piiras riittää vaikkapa veneretken ateriaksi. Uunikuuma Romixlimppu ei päällisiä kaipaa, vaan sitä on pakko maistaa sellaisenaan. Ja Naantalissa kun ollaan, pöytään valitaan kaupungin omaa Vallis G. Cava -nimikkokuohuviiniä.

Piknik-ateria on katettu ja juhla voi alkaa.