Matkavinkkejä Naantaliin

28.11.2019

Sunny Saturdays ja Uuden Muotoilun Pikkujoulumarket 30.11.

Sunny Saturdays ja Naantalin Kaivohuoneen Uuden Muotoilun Pikkujoulumarket valloittavat Naantalin lauantaina 30.11.2019. Joulun idylli - kyntteliköt ikkunoilla, hämärät illat, pitkät siniset hetket, glögin ja piparkakkujen tuoksu, joulumusiikki... 

Naantali tunnetaan erityisesti täällä sinnikkäästi paistattelevasta auringosta ja niinpä kaupungin vastaisku mustanpuhuvalle marraskuun viikolle onkin Sunny Saturdays -tapahtuma, jota vietetään ensimmäisen kerran 30.11.2019. Tällöin Naantalin palvelut, putiikit ja ihanat kivijalkamyymälät aukaisevat ovensa ja tarjouksia sekä mukavaa ohjelmaa on luvassa koko päivän ajan. Samalla kannattaa vierailla myös odotetussa Uuden Muotoilun Pikkujoulumarketissa, joka levittäytyy tunnelmalliselle Naantalin Kaivohuoneelle päivän ajaksi.

Sunny Saturdays -joulutapahtuma ja Uuden Muotoilun Pikkujoulumarket ovatkin joulushoppailijan aarreaittoja, joista voi löytyy yhden jos toisenkin laadukkaan ja aidosti uniikin joululahjan. Lämminhenkiset tapahtumat kutsuvat nauttimaan lähestyvän joulun tunnelmasta ja ostoksille Naantalin kauniille kujille. Käy kurkkaamassa parhaat Sunny Saturdays -tarjoukset ja ohjelmat tapahtumasivuilta.

Naantalista alkaa joulun odotus

Naantalin shoppailutapahtumissa pääsee nauttimaan pikkujoulutunnelmasta, maistelemaan jouluisia herkkuja ja tietenkin shoppailemaan. Sunny Saturdays -tapahtumassa on mukana lähes 30 naantalilaista kivijalkamyymälää. Mukana olevat yritykset on merkitty keltaisilla Happy Finn -ilmapalloilla, joten naantalin keskustassa ja vanhassa kaupungissa on helppo suunnistaa. Sunny Saturdays -tapahtuma järjestetään 30.11. klo 11-17, tosin aukioloajat voivat vaihdella liikkeittäin.

Naantalin Kaivohuone muuntuu jouluiseksi designmarketiksi ja mukana on yli 20 kotimaista myyjää. Pikkujoulumarketissa pääsee tekemään löytöjä itselle tai joululahjaksi. Kaunis ja historiallinen Naantalin Kaivohuone luo ihastuttavat puittteet nauttia pikkujoulutunnelmasta. Pikkujoulumarketissa on mukana myös Uuden muotoilun yhdistys, jonka pisteeltä löydät suositut Varför Paris-tuotteet. Uuden Muotoilun Pikkujoulumarket -tapahtumaan on ilmainen sisäänpääsy.

Uuden muotoilun yhdistys on muotoilijoiden perustama ja ylläpitämä yhdistys, jonka tavoitteena on lisätä Turun alueen muotoilutoimijoiden yhteistyötä ja kasvattaa tunnettuutta niin valtakunnallisesti kuin kansainvälisestikin.

Kassi täynnä herkkuja

Naantalin saaristossa pörisevät mehiläiset, kasvavat luomutomaatit ja -herukat, viljellään C-vitamiinirikasta tyrniä ja leivotaan alueen makoisimmat puolukkaleivät. Lähituottajien herkkujen mehukkaat maut tuovat tuulahduksen kesältä ja ovat omiaan lämmittämään mieltä joulunajan lähestyessä. Joulupöytää voi piristää tai ystävää ilahduttaa tänä jouluna kassillisella lähiseudun makuja. Naantalin ja lähiseudun tuottajien suosittu ja uudistettu joulukassi tuo kielellä tanssahtelevaa makua joululahjapinoon.

Vuoden 2019 lähituottajien jouluinen lahjakassi sisältää:

• Pohjakulman puolukkaleipä
• Mikolan luomutilan herukkamehu ja luomutomaattichiliketsuppi
• Köylijärven tilan omena-tyrnihillo
Farmer to Bee - lähitarhurin suomalainen laatuhunaja

Tuotekassin saa ostettua kätevästi Visit Naantalin toimistolta sekä verkkokaupasta. Huom! Kassit noudetaan Visit Naantalin toimistolta aukioloaikojen puitteissa.

Joulunajan ohjelmaa Naantalissa

Naantalissa vietetään perinteisesti vilkasta joulukuuta. Keskustan tullikatu on perinteisesti valaistu ja Naantalin vanhan kaupungin itsenäisyyspuistoon rakennetaan kaunis jouluseimi. Meren ja saariston läheisyys lupaavat rauhaa ja Naantalin vanhan kaupungin idylliset majoituskohteet ovatkin rentouttavia joululomanviettopaikkoja. Naantalin Kylpylä puolestaan hemmottelee vieraitaan ohjelmalla, hoidoilla, herkuilla ja tietenkin allaosaston poreilla sekä saunan lämmöllä. Tuikkiva pikkukaupunki täyttyy myös musiikista ja tunnelmallisista konserteista. 

Tutustu Naantalin joulun ajan ohjelmaan tarkemmin tapahtumasivulta.

22.10.2019

Outoja sattumuksia Louhisaaren kummituskierroksilla

Louhisaaren kartanon suosittuja kummituskierroksia järjestetään lokakuun hämärtyvinä iltoina. Kummituskierroksia on pyöritetty Louhisaaressa jo kolme syyskautta loppuunmyydyille ryhmille.

Osittain fiktiiviset ja dramatisoidut kierrokset kertovat Louhisaaren menneiden asukkaiden traagisista kohtaloista sekä aina nykypäivään asti kantavista selittämättömistä sattumuksista, joita niin linnassa vierailleet kuin siellä työskentelevät henkilöt ovat kokeneet.

Louhisaaren kummituskierrosten työryhmä on kokenut yhtä sun toista kummallista kummituslinnassa

Louhisaaren kummituskierrosten työryhmässä on mukana oppaita, avaintenhaltijoita ja näyttelijöitä. Lue alta mitä kaikkea kummaa kummituskierrosten työryhmä on kokenut pimeässä linnassa niin kierrosten aikana kuin yksin siellä ollessaan.

Lentäviä kynttilöitä, polvihousuisia miehiä ja tunne siitä, ettei olla täällä ihan yksin...

Pimeä linna ja sen autiot salit, portaikkoja, narisevia lattioita, hitaasti aukeavia ovia. Nämä jos mitkä ovat omiaan antamaan mielikuvitukselle siivet.

Ensimmäisenä vuonna työryhmän jäsen oli valmistautumassa osaansa linnan yläkerrassa kun alhaalta alkoi yhtäkkiä kantautua etäistä laulua. Aavemaisesta sävelmästä ei oikein saanut kiinni ja laulu kaiken kaikkiaan ihmetytti. Oliko opas alkanut avata ääntään vain hetkeä ennen ensimmäistä kierrosta? Tätä myöhemmin kysyessään, näyttelijä sai kuulla että ei totisesti kukaan muusta työryhmästä ollut sen illan aikana linnassa laulanut. Mistäköhän tuo aavemainen sävel siis kantautui?

Niin ikään kautta kummituskausien kartanossa on kuulunut epämääräisiä ääniä näennäisesti tyhjistä huoneista ja kerroksista. Erään kerran näyttelijä kuuli ylimmässä kerroksessa naurua. Hänen palatessaan alakertaan, koko työryhmä kuitenkin istui toimistossa eikä kukaan ollut näyttelijän lisäksi ollut yläkerroksissa hetkeen. Linnan huoneissa on myös kuulunut tuolin siirtelyn ääniä ja kerran selvästi kuinka avaimet tipahtivat lattialle. Kumma vain, että huoneet ovat olleet tyhjillään ja muut linnassa liikuskelijat muissa kerroksissa - ainakin eläväiset.

Toisen kummitussyksyn merkillisimpiin havaintoihin kuuluivat eksyneet kierroslaiset. Jälleen kierrosten välissä työryhmän jäsen vei kovalla kiireellä tavaroita kolmanteen kerrokseen ja ohitti matkalla portaiden yläpäässä tuolien päällä istuvat kaksi herrasmiestä, jotka päät yhdessä ilmeisesti kuiskivat keskenään. Hän ei pysähtynyt jututtamaan herroja vaan mietti ihmeissään, että miten he nyt sillä lailla olivat jääneet kierroksesta jälkeen. Tarkemmin ajateltuna, kierroshan oli jo ohi ja ketään ulkopuolisia ei linnassa pitäisi enää olla. Kaiken kukkuraksi herroilla taisi olla päällään vanhanaikaiset siniset takit ja jaloissaan polvisukat... Kun näyttelijä palasi paikalle, olivat herrat hävinneet.

Louhisaaren kummituskierroksen dramaattisimpiin kohtauksiin kuuluu tarina Herman Flemingin Anna-vaimosta, jonka kohtalo linnassa oli kova. Kierroksen aikana näyttelijä on pienen hetken komerossa, jossa Anna huhujen mukaan olisi kuollut. Molemmilla näyttelijöillä on ollut usein tunne siitä, että he eivät ole komerossa yksin. Tunne on painostava ja hiipii iholle, hengen olemus ei ole pahansuopa mutta kieltämättä hiuskarvat nostattava. Käykö kateeksi työryhmän jäseniä?

Louhisaaren kolmannen kerroksen juhlasalissa on kynttilänjalka, jossa pidetään kierrosten aikana kruununkynttilää. Kynttilä toimii sähköllä, sillä museokohteessa ei voida polttaa oikeita kynttilöitä. Kynttilät sytytetään jokaisena iltana ja asetetaan omille paikoilleen. Kuluvana kummituskautena yksi itsepäinen kruununkynttilä on aina jalassaan vinossa kun juhlasaliin tullaan odottamaan ryhmää. Työryhmästä kuka milloinkin suoristelee kynttilää, mutta aina vain se löytyy vinossa. Kilpa työryhmän ja Louhisaaren näkymättömien asukkaiden kanssa kynttilän asennosta on kärjistynyt lopulta siihen, että kynttilä on alkanut kierähtää jalastaan maahan. Mielenosoituksellisesti se jopa yhden kerran paiskautui kovan kolahduksen kera lattialle ryhmän salissa olleessa…

Louhisaaren hengistä on kerrottu, että ne eivät ole pahantahtoisia. Paljon outoa vanhassa kartanossa kuitenkin tapahtuu, ovet narahtelevat auki ja linna tuntuu välillä kuin elävältä olennolta, joka hengittelee ajan kerroksissa. Ylhäässä yksinäisyydessään Askaisten maaseudulla lepäävä kartanokohde onkin kokemisen arvoinen paikka niin kesällä kuin tunnelmallisina syysiltoina.

Tervetuloa siis Louhisaareen - jos vain suinkin uskallat!

16.6.2019

Koe ainakin nämä 5 juttua Naantalissa

Naantali tarjoaa ihania elämyksiä ja monista tuntuu kuin olisi matkustanut ulkomaille Naantalin välimerelliseen tunnelmaan saapuessaan. Lämpimät kesäillat, henkeäsalpaavan upeat auringonlaskut saariston horisonttiin, ravintoloista leppoisasti soiva musiikki ja kirkon tornista kaikuva haikea iltavesper hivelevät sielua. Voiko Suomessa todella olla näin hienoa?

Lukaise alta Visit Naantalin vinkkilistaus Naantalin must-see -juttuihin. Nämä listauksessa olevat kohteet sopivat kaikille ja mikä parasta - ne ovat täysin ilmaisia!

Naantalin must-see jutut

1. Maisemien Rantaraitti

Naantalin sijainti saaristossa takaa jokaiselle aurinkokaupungissa vierailevalle mahdollisuuden nauttia merellisestä tunnelmasta. Viihdyit sitten Naantalin Kylpylässä, vanhan kaupungin idyllisissä puutalomajoituksissa tai yhdellä Naantalin tuhansista saarista, Naantali-loma tarjoilee varmasti merituulen huisketta, lokkien laulua ja laineiden liplatusta ohi kiitävien veneiden vanavedessä. Aktiivisille maakravuille ihana tapa tunnelmoida Naantalin merellistä miljöötä on suunnata askeleet kohti Naantalin rantaraittia, joka kiertää aina Taimon uimarannalta, Naantali Kylpylän ohi Naantalin vanhaan kaupungin vierasvenesataman rantaan.

Maisemien Rantaraitin varrella on uimarantoja, Naantalin Kylpylän vaikuttava kylpylämiljöö sekä Naantalin viehättävän vanhan kaupungin vierasvenesatama. Poikkea raitilta Kailon saarelle, joka tunnetaan Muumien kotilaaksona. Toinen puoli saaresta on ulkoilijoiden käytössä ja alueelta löytyy muun muassa tenniskenttiä sekä Kailon saaren uimaranta. Kailon saaren sillalta rantaraitti jatkuu eteenpäin Naantalin vanhan kaupungin rantaan, kiipeä luostarikirkon vieressä sijaitsevaan näkötorniin katsomaan näköaloja Kailoon sekä vastarannalle Kultarannan puutarhaan. Bongaatko presidentin kesäasunnon kivipalatsin tornissa liehuvan Suomenlipun? Tiesitkö, että se tarkoittaa presidentin olevan paikalla Naantalissa kesävirka-asunnollaan.

Naantalin vanhan kaupungin ranta tarjoilee upean kattauksen ravintoloita. Pysähdy nauttimaan makuelämyksistä ja valitse suosikkisi burgereitsa, pitsoista, vohveleista, bistrotyyppisistä annoksista tai herkullisista kalaruoista. Piipahda myös ihanissa putiikeissa ja shoppaile sielusi kyllyydestä laadukkaita design-tuotteita, vaatteita, asusteita ja matkamuistoja. Rantaraitti päättyy Rantakadun päähän, josta matkaa voi vielä jatkaa Rakkaudenpolkua pitkin Kuparivuoren mäen päälle.

Näkymä Kuparivuoren kallioilta Naantalissa

2. Rakkaudenpolku ja Kuparivuori

Rakkaudenpolku ja Kuparivuori ansaitsevan oman kohtansa Must see -kohteiden listalla historiansa ja upeiden näköalojensa puolesta. Rakkaudenpolun historia juontaa juurensa aina 1920-30 luvuille, jolloin Kuparivuoren mäen päälle kiemurtelevan polun varrella oli viihtyisiä paviljonkeja. Naantalissa parveili tuohon aikaan komeita venäläisiä upseereita ja moni naantalilainen nuori neito löysi näistä mielitiettynsä. Julkisia hellyydenosoituksia ei katsottu tuohon aikaan hyvällä, joten nuoret parit vetäytyivät suojaiselle polulle. Tästä syystä paviljonkeja alettiin kutsua “Pussauskopeiksi” ja itse reittiä Rakkaudenpoluksi. Pussauskoppeja polun varrella ei enää nykypäivänä ole, mutta polku on edelleen tunnelmallinen reitti, joka lähtee Naantalin vanhan kaupungin Raatihuoneenkadulta ja kiemurtelee jylhien Kuparivuorten kallioiden yli aina Kuparivuorentielle asti.

Kuparivuoren kalliolta on upeat näkymät Naantalin Naantalin vierasvenesatamaa syleilevälle lahdelle, Kultarantaan, vanhaan kaupunkiin ja Kailon saarelle. Kuparivuoren kalliot laskevat jyrkästi mereen, joten kulkemisen kanssa on syytä olla varovainen. Vierailu kallioilla on kuitenkin vaivansa väärti, sillä sieltä levittäytyvät näköalat ovat Naantalin parhaat. Kuparivuoren kalliot ovatkin unohtumaton paikka nauttia auringosta, piknikistä tai vaikka hyvästä kirjasta.

Trumputtaja Naantalin rannassa

3. Iltavesper ja Trumputtaja

Aurinkokaupunki Naantalin ainutlaatuisiin kesäperinteisiin kuuluu iltavesperin soitto sekä Trumputtajan rummutus ja iltahuuto. Trumputtaja päristelee rumpua ja kehottaa keskiaikaisen sananparren ja sävelen mukaisesti pikkukaupungin asukkaita rauhoittumaan illanviettoon. Trumputtaja musisoi lorunsa rannassa kolmessa kohtaa, minkä jälkeen paikallaolijat hiljenevät kuuntelemaan iltavesperin sointuja, jotka soitetaan kirkontornista. Iltavesper soitetaan aina kolmeen ilmansuuntaan: presidentille, kaupungille ja merelle.

Nämä perinteet toistuvat kesäkuusta elokuuhun iltaisin hieman ennen iltakahdeksaa Naantalin vanhan kaupungin rannassa. Trumputtaja aloittaa kierroksensa Naantalin Kaivohuoneen kulmalta ja jatkaa matkaansa Ravintola Uuden Killan edessä olevalle Presidentinlaiturille.

Iltavesper Naantalissa

4. Kirkkopuisto Soi -konsertit

Naantalin historia musiikkia rakastavana kaupunkina on peruja jo paikalla sijainneen birgittalaisluostarin ajoista. Pyhän Birgitan näkyjen mukaan rakennetun luostarin päivän- ja vuodenkulkua rytmitti musiikki ja laulu. Naantalin luostarikirkon akustiikka onkin erinomainen ja muun muassa Naantalin Musiikkijuhlien pääkonserttipaikka. Pienemmistäkin konserteista ja musiikkituokioista pääsee kuitenkin nauttimaan Naantalissa ympäri vuoden.

Yksi suosituimmista kesämusiikkitapahtumista on Naantalin Kultuuritaloyhdistyksen järjestämät Kirkkopuisto Soi! -konsertit. Musiikkituokiosta pääsee nauttimaan heinäkuussa joka päivä klo 13.00. Ota piknik-viltti mukaan ja nauti kesätunnelmasta mieltäylentävien musiikkiesitysten siivittämänä.

Naantalin rannan tunnelmaa

5. Suomen parhaaksi valitun vierassataman tunnelma

Tästä ne kaikki puhuvat - Naantalin tunnelma! Vanhan kaupungin herttainen tunnelma yhdistettynä idylliseen vierasvenesatamaan, sen risteileviin laitureihin, luostarikirkkoon, mereen ja rannan ravintoloista kantautuvaan puheen porinaan saavat aikaan fiiliksen kuin olisi ulkomailla. Naantali onkin ainutlaatuinen kesänviettopaikka, jonne mieli tekee palata kerta toisensa jälkeen.

Naantalin vierasvenesatama on valittu Suomen parhaaksi. Miljöö tarjoaakin erinomaiset lomailupuitteet sekä veneilijöille että tavallisellekin matkaajalle. Naantalin rannan tunnelma on vertaansa vailla. Sitä ei voi kokea kuin tulemalla itse paikalle, joten tervetuloa - Naantali odottaa sinua!

Naantalin kesän kivoimmat aktiviteetit löydät Visit Naantalin verkkokaupasta. Lähde mukaan kiinnostaville opastetuille kierroksille, Risto Räppääjän jalanjäljille, Panimokierrokselle ja myös Muumimaailman pääsyliput ovat hankittavissa kätevästi netistä.